In het archief van Dini zit ook een brief van de gemeente Avereest. Toen ik deze brief de eerste keer was ik verbaasd over de hoeveelheid gegevens die erin stonden. Maar het geeft een prachtig beeld van hoe stamboomonderzoek doen is veranderd. Een kijkje in het verleden…
De brief
Tja… briefpost wordt tegenwoordig ook wel snailmail of slakkenpost genoemd, omdat het zo ontzettend langzaam gaat in vergelijking met bijvoorbeeld een email of zelfs dit blogbericht. Via internet hoef je maar op publiceren te drukken achter je eigen computer en iedereen ter wereld kan het lezen. Dat was in de jaren 70 wel anders.
In februari 1975 schreef mijn achterneef Meeuwes Kuijer een brief aan gemeente Avereest. Deze was de volgende dag al bij de gemeente. Het antwoord liet echter wat langer op zich wachten, want deze werd pas 20 maart verzonden.
De vraag
In de brief verzoekt namens de familie om informatie over de stamboom van de familie Kuijer. Hij geeft wat informatie over zichzelf en over zijn opa en oma. Het is een vraag waar veel genealogen mee beginnen. Wat is mijn stamboom? Het antwoord is echter wat mij verbaasd.
Het antwoord
De gemeente antwoord zeer uitgebreid. Niet alleen krijgt hij alle informatie over zijn nog levende grootouder Meeuwes Kuijer en zijn overleden oma Alberdina de Lange, maar ook al hun kinderen worden vermeld met geboortedatum en eventuele huwelijksdatum en partner. Er wordt zelfs vermeld wanneer ze uit het bevolkingsregister van Avereest zijn afgeschreven (uitgeschreven) en naar welke gemeente dit gebeurde.
Verder worden de ouders van Meeuwes Kuijer vermeld en wordt er een transcriptie van de geboorteakte van Meeuwes Kuijer gegeven. Ook wordt er een samenvatting geven van het bevolkingsregister der gemeente Avereest tijdvak 1860 t/m 1869 en een transcriptie van de overlijdensakte van Meeuwes Kuijer (1820-1860).
Het antwoord en de huidige privacy wetgeving
Wanneer ik nu, in 2024, dezelfde vraag zou stellen aan het archief zou ik niet zoveel informatie krijgen. Zo staan er in het antwoord geboortes van na 1924. Deze kan ik op het moment van schrijven niet inzien. Terwijl het bijna 50 jaar geleden dus geen probleem was om een vermelding hiervan te ontvangen. Er staan zelfs geboortedatums in van personen die tijdens het schrijven van het antwoord ongeveer 20 jaar waren. Dat zou mij op dit moment zeker niet lukken. De huidige wetgeving schrijft namelijk 100 jaar voor als openbaarheidsbeperking voor geboorteaktes. Voor overlijdens is dit 50 jaar en voor huwelijken is dit 75 jaar.
Betrouwbaarheid
Bij iedere mogelijke bron moet ik mij als onderzoeker afvragen hoe betrouwbaar de bron is. Dit kan op drie niveaus: bron, informatie en bewijsmateriaal. De bron kan origineel zijn, een afgeleide of oorspronkelijk werk. Informatie kan primair of secundair zijn en bewijsmateriaal kan direct, indirect of negatief zijn. Deze bron beoordeel ik als een afgeleide bron met secundaire informatie, omdat het een samenvatting van verschillende originele primaire en secundaire bronnen betreft.
Echter is de schrijver van dit stuk (naar verwachting) een persoon die zich zeer bewust was van de zorgvuldigheid waarmee de gegevens overgenomen dienden de worden van de originele bronnen. Waardoor ik dit stuk toch een zekere mate van betrouwbaarheid wil meegeven.
Eventuele afwijkingen, en dus negatieve beoordeling van de betrouwbaarheid, zouden aan het ligt kunnen komen door de originele bronnen erbij te zoeken. Een eerste vergelijking met de informatie over mijn opa en oma laten een betrouwbaar stuk zien.
Bruikbaarheid in mijn onderzoek
De conclusie is dat deze brief uit 1975 meer informatie bevat dan wat ik nu wettelijk gezien zou mogen ontvangen van een archief. Daarmee is deze brief dus een prachtige aanvulling op mijn onderzoek. De betrouwbaarheid is voldoende om de gegevens mee te nemen in mijn onderzoek.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie