Foto van woning aan het adres Oostwijk 3 in Dedemsvaart - screenschot van google maps

Toch een andere woning voor Meeuwes Kuijer – Oostwijk 3

Enige tijd geleden kreeg ik een reactie op mijn bericht “een boerderij voor Meeuwes Kuijer“. In deze reactie schreef een kleindochter dat mijn conclusie volgens haar niet klopte. De afgelopen tijd deed ik wat meer onderzoek.

Mijn bronnen

Het bericht heb ik vooral gebaseerd op één bron: bonmama.nl. Deze website is van de historische vereniging Avereest. Zij hebben veel bronnen ontsloten en gaven op hun persoonskaart van Meeuwes Kuijer aan dat hij als eigenaar vermeld staat in de kadastrale legger van Avereest.

Opnieuw op onderzoek

Om te achterhalen wat er wel klopt ben ik opnieuw op onderzoek gegaan. Doordat ik veel meer informatie heb ontvangen sinds dat ik het bericht schreef ging het mij veel makkelijker af en had ik een goed startpunt.

Archief Dini

In het archief van Dini zit een brief van gemeente Avereest. Hierin wordt Meeuwes Kuijer vermeld. Zijn woonadres in 1975 is Oostwijk 3 in Dedemsvaart.

Archief Hardenberg

In het archief van Hardenberg heb ik ook de scans van de woningskaarten mogen inzien. Ook hier wordt het adres Oostwijk 3 gegeven. Het mooie van deze kaart is dat er ook een oud huisnummer op staat vermeld. Dit nummer is F373.

Voor de invoering van straatnamen en huisnummers werd er een systeem gebruikt van wijkletters en huisnummers. Deze huisnummers veranderden regelmatig (soms iedere 10 jaar) en vaak is er geen lijst waarbij oude en nieuwe nummers zijn gekoppeld.

Omdat er mogelijk nog levende personen op de woningskaarten staan zijn ze beperkt openbaar. Wanneer ik heb bevestigd dat alle vermelde personen zijn overleden zal ik de kaart delen.

Foto van woning aan het adres Oostwijk 3 in Dedemsvaart - screenschot van google maps
Oostwijk 3 in Dedemsvaart (bron: google streetview)

Het kadaster

Bij het eerdere onderzoek had ik zelf geen toegang tot het kadaster. Dat heb ik inmiddels wel. Daarom heb ik even buiten mijn normale zoekgebied gekeken naar de informatie van Oostwijk 3 in Dedemsvaart.

Het adres is ook hier te linken aan Meeuwis Dirkszn Kuijer, geboren 30-09-1886. Na zijn overlijden worden ook zijn kinderen genoemd als mede-eigenaren.

Meeuwis Dirkszn Kuijer genoemd op legger 3771 van het kadaster van Avereest reeks 4
Meeuwis Dirkszn Kuijer, landbouwer in Avereest, adres D'vaart Oostwijk 3.

Conclusie

Bij mijn eerdere onderzoek heb ik verkeerde conclusies getrokken. Waarschijnlijk heb ik mijn voorouder Meeuwis Kuijer verward met zijn neef Meewis Bartszn Kuijer. Beide zijn vlak na elkaar geboren en gebruikten de spelling van Meeuwes en Meeuwis door elkaar. Gelukkig zijn er nog andere bronnen die inzicht kunnen geven.

In een volgend artikel zal ik verder ingaan op het adres Oostwijk 3 in Dedemsvaart.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×