Onlangs vond ik een bijzonder document: de akte van bekendheid van mijn voormoeder, Johanna Geertruida Scholtz. Dit document vond ik in huwelijkse bijlagen. Het geeft ons meer informatie over haar leven. Mijn voorouder Harm Klok schreef in zijn brief dat hij dacht dat Johanna Geertruida schreef geboren was in Hardenberg. Echter dacht ik Coevorden. Deze akte kan ons helpen de waarheid te vinden.
Wat is een Akte van Bekendheid?
Een akte van bekendheid is een officieel document. Het wordt gemaakt wanneer iemand zijn of haar geboorteakte niet kan tonen. Dit gebeurd bijvoorbeeld omdat deze kwijt is of nooit is gemaakt. Dit document wordt vaak gebruikt bij huwelijken om de identiteit en afkomst van iemand te bevestigen. Het wordt ondertekend door getuigen die de persoon goed kennen en kunnen bevestigen dat de informatie klopt.
De achtergrond van Johanna Geertruida Scholtz
Johanna Geertruida Scholtz is een belangrijk persoon in onze familiegeschiedenis. In de brief van Harm Klok wordt zij vermeld als de oma die mogelijk in Hardenberg is geboren. Mijn eerdere onderzoek suggereerde echter Coevorden als haar geboorteplaats. Deze verschillen maakten het des te interessanter om de waarheid te vinden.
Johanna Geertruida is niet alleen een directe voorouder, maar ook een sleutelrol in het gezin na het overlijden van haar man Jan Hendriks Klok. Ze wordt zelf meerdere keren in een boek vermeld.
De Vondst van de Akte
De akte van bekendheid die ik heb gevonden, was onderdeel van de huwelijkse bijlagen. De akte werd opgesteld in 1837 voor haar huwelijk met Jan Hendriks Klok. Dit document bevat waardevolle informatie over Johanna Geertruida en haar achtergrond. In de akte staan mogelijk aanwijzingen om haar geboorteplaats te achterhalen.
Inhoud van de Akte
De akte van bekendheid van Johanna Geertruida Scholtz bevat enkele belangrijke details:
- Naam en Geboorteplaats: De akte bevestigt haar volledige naam en vermeld dat ze is geboren in 1810 in Coevorden.
- Getuigenverklaringen: Op de akte worden zeven getuigen vermeld: Albert Heinink (arbeid, 50 jaar), Roeloffien Roelofs (vrouw van Albert Harms Heijen, 55 jaar), Geetien Jansen (huisvrouw van Albert Heinink, 54 jaar) en Hinderika Heinink (weduwe van Jan Hazelaar, 56 jaar). Zij woonden allemaal in Coevorden. Verder ook Egbertien Roelofs (huisvrouw van Labbert Bekman, 60 jaar) en Harm Rozeboom (landbouw, 70 jaar) en Jan Essehendal (arbeider 51 jaar). De laatste drie woonden allemaal in de Ballast in de gemeente Coevorden. De getuigen geven aan goede bekenden te zijn geweest van haar ouders Adolf Scholtz en Johanna Wildriks, welke eerst hebben gewoond in Coevorden en later in Emlemkamp, in “Koningrijk Hanover” (tegenwoordig Duitsland).
- Datum en Context: De akte is afgegeven op 24 juni 1837. Dit was 2 maanden voor haar huwelijk. Voor haar huwelijk moest ze een bewijs overleggen dat waar ze was geboren. In de akte van bekendheid staat de Johanna Geertruida niet in de doopaktes en geboorteaktes van Coevorden staat vermeld. Daarom had ze een ander bewijs nodig.
- Geboortejaar: Volgens de getuigen is Johanna Geertruida geboren in 1810 in Coevorden als dochter van Aldolf Scholtz en Johanna Wildriks.
Wat betekent dit voor ons onderzoek?
De ontdekking van deze akte is waardevol voor ons genealogisch onderzoek. Het helpt ons om het leven van Johanna Geertruida beter te begrijpen. Of haar geboorteplaats nu Hardenberg of Coevorden blijkt te zijn, de akte van bekendheid brengt ons dichter bij een volledig beeld van haar leven.
Vragen voor verdere onderzoek
Hoewel de akte veel vragen beantwoordt, roept het ook nieuwe vragen op:
- Wie waren de getuigen die de akte ondertekenden, en welke relatie hadden zij met Johanna Geertruida?
- Zijn er nog andere documenten die meer kunnen vertellen over haar geboorteplaats en jeugd?
Conclusie
De akte van bekendheid van Johanna Geertruida Scholtz is een interessant document dat ons helpt om haar leven beter te begrijpen. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om zorgvuldig te blijven zoeken en te lezen in onze genealogische reis. Elk document kan een sleutel zijn tot een dieper begrip van onze familiegeschiedenis.
Heb je vragen of wil je meer weten over onze familiegeschiedenis? Laat het me weten in de reacties of neem contact met me op via de website. Samen kunnen we de verhalen van onze voorouders tot leven brengen.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie