Bovenzijde rouwkaart Albertha Kuijer. Gedrukte tekst op creme papier

Rouwkaart Albertha “Bets” Kuijer

In de serie Klok of Kuijer duik ik dieper in op het gezin van Meeuwes Kuijer en Alberdina de Lange. Deze week maak ik even een grote sprong in de stukken. Vermelde ik laatst nog de geboorteakte van Albertha Bets Kuijer, vandaag kijk ik naar haar overlijden in Dronten.

Bets Kuijer in Dronten

Uit het onderzoek van Dini en vanuit het kadaster van Oostwijk 3 weet ik dat Albertha “Bets” Kuijer in Dronten terecht is gekomen. Wat haar daar bracht en hoe ze daar haar tijd heeft doorgebracht is mij nog niet bekend. Volgens het kadaster was ze ongehuwd. Ik heb ook nog geen andere informatie hierover kunnen vinden.

Rouwkaart

Rouwkaart Albertha Kuijer uit archief Roelof Klok en Johanna Everdina Kuijer.

In het archief van opa en oma vond ik ook een rouwkaart van Albertha Kuijer. Op de rouwkaart staat vermeld dat ze is overleden na een liefdevolle verzorging in het verpleeghuis en door haar mantelzorger Truus. De rouwkaart is ondertekend door Wim Reimink. Helaas is het niet bekend wie Wim Reimink of Truus waren.

De rouwkaart vermeld wel dat Albertha “Bets” Kuijer is overleden op 1 januari 2012. Haar uitvaart was op 6 januari in Lelystad voorafgaande aan haar crematie.

Rouwadvertenties

Via online-familieberichten.nl hoopt ik dat er rouwadvertenties waren met meer informatie. Wellicht een link wie Wim Reimink was of wat Bets al die jaren in Dronten heeft gedaan. Helaas gaven ook de advertenties geen extra informatie.

Gedicht

Zowel boven de rouwkaart als de rouwadvertentie staat een stuk tekst. Het is een ode aan Flevoland, de provincie waar Dronten onderdeel van is. Daarom wordt het ook gebruikt als het volkslied van Flevoland1.

Land gemaakt door mensenhanden
vol vertrouwen en met kracht.
Waar de zee werd teruggedrongen
die zoveel verschrikking bracht.
Een provincie die er wezen mag,
jongste stukje Nederland.
Waar het fijn is om te werken,
mijn geliefde Flevoland.

Conclusie voor onderzoek

Verdere vragen

Verdere vragen die ontstaan zijn door de rouwkaart en rouwadvertentie zijn:

  1. Wie was J.W. Wim Reimink uit Ede en wat was zijn relatie met Bets?
  2. Wie was mantelzorger Truus?
  3. Waarom is Bets naar Dronten gegaan en wat hield haar daar?

Nieuwe informatie

De nieuwe informatie is nog een bevestiging dat Albertha “Bets” Kuijer is Dronten heeft gewoond. Ook weten we nu dat dit deels was in het verpleeghuis De Regenboog. We weten nu dat ze is overleden op 1 januari 2012 in Dronten en op 6 januari 2012 is gecremeerd.

Meer informatie

Heeft u nog meer informatie over Albertha Bets Kuijer of over een van de vragen hierboven? Laat het weten in een reactie hieronder of via het contactformulier. Alle informatie is welkom en helpt om onze familiegeschiedenis verder in beeld te brengen.

Bronnen
  1. bron: https://www.flevoland.nl/wie-zijn-we/over-flevoland/volkslied-van-flevoland ↩︎
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×