Soms blijven er in genealogisch onderzoek vragen onbeantwoord—losse eindjes die jaren onopgelost blijven. Na de familiedag kreeg ik echter een bijzondere verrassing: Gea Kuijer stuurde me enkele foto’s die nieuwe inzichten opleverden. In dit blog beantwoord ik met behulp van deze foto’s drie vragen die me al langere tijd bezighielden.
Hoe zag Oostwijk 3 in Dedemsvaart eruit?
In mijn eerdere blog over Meeuwis Kuijer liet ik een streetview-afbeelding zien van Oostwijk 3 in Dedemsvaart, de plek waar hij ooit woonde. Echter, deze huidige woning blijkt niet de woning die Meeuwis Kuijer zelf bouwde. Dankzij een luchtfoto uit de collectie van Gea Kuijer hebben we nu een uniek beeld van hoe de originele woning eruitzag.
De foto is gemaakt door Lucht Fotografie Nederland (LFN). Dit bedrijf was actief tot 1953 en heeft veel boerderijen in het noorden van Nederland gefotografeerd. Zo ook dus Oostwijk 3.
Hoe zag Oostwijk 1 in Dedemsvaart eruit?
Oostwijk 1 in Dedemsvaart is een adres dat ik al vaker tegenkwam in mijn onderzoek, maar waar ik tot nu toe weinig over heb geschreven. Dit adres is echter van grote betekenis: het was de plek waar mijn opa Roelof Klok woonde voordat hij in 1952 met oma Jo trouwde. Op dat moment verbleef hij bij Derk Kuijer, zijn toekomstige zwager, terwijl oma Jo nog bij haar vader op Oostwijk 3 woonde.
Wanneer overleed Albertus Sjoerds?
Albertus Sjoerds was getrouwd met de naamgenoot van mijn oma: haar tante Johanna Everdina Sjoerds-Kuijer, ooit bekend op deze site als de onbekende vrouw op de foto. Toen ik de foto had geïdentificeerd wilde ik ook graag meer kunnen vertellen over Johanna Everdina en haar man. Helaas had ik moeite om de juiste overlijdensdatums te vinden. Een mooie aanvulling was daarom deze kaart.
De rouwkaart van Albertus Sjoerds onthult waardevolle details: hij overleed op 27 april 1956 in Noordscharwoude, na een ziektebed. De kaart bevestigt ook dat zijn vrouw, J.E. Sjoerds-Kuijer, hem overleefde en in juli 1956 nog in leven was. Deze informatie vult de vermoedens in mijn onderzoek aan en maakt de conclusie van hun overlijdensdata betrouwbaarder.
Nog meer foto’s
Gea Kuijer stuurde mij niet alleen de foto’s die een antwoord gaven om mijn vragen. Maar ook twee andere foto’s.
Al deze foto’s laten zien hoe waardevol familiecollecties kunnen zijn bij het oplossen van genealogische vraagstukken. Heb jij ook foto’s of documenten die kunnen bijdragen? Ik hoor graag van je!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie