Naast Dedemsvaart zijn er ook verschillende familieleden van de families Klok en Kuijer gevonden in de woningkaarten van Den Haag. Daarom gaan we in dit bericht kijken wat er op deze kaarten staat en wat deze informatie betekend voor het onderzoek.
Beperking openbaarheid
Beperking openbaarheid
Woningkaarten zijn officieel niet openbaar. Echter waren er al kaarten gepubliceerd voordat deze onder de nieuwe archiefwet beperkt werden. Hierdoor kunnen de kaarten via verschillende gemeente archieven worden ingezien. De woningkaarten van Den Haag zijn hiervan een voorbeeld.
Op de kaarten staat mogelijk ook informatie over personen die buiten mijn onderzoek vallen. Hierdoor weet ik niet of deze personen nog in leven zijn en daarom deel ik verder geen informatie en ook geen afbeelding waarop deze informatie herkenbaar is.
De woningkaarten van Den Haag
De woning kaarten van Den Haag hebben een andere vormgeving dan de kaarten van Dedemsvaart. Waar er op de kaart van Dedemsvaart zeer veel informatie staat, beperken de kaarten van Den Haag zich tot “naam en voornamen van het hoofd des gezins”, de “sterkte van het gezin” verdeeld over man en vrouw en ruimte voor aanmerkingen. De achterzijde bied ruimte voor personen welke niet verwant zijn aan het hoofd.
Op sommige kaarten is ook een datum van een verhuizing vermeld, maar deze informatie is verre van compleet.

Harm Klok
De naam Harm Klok ben ik op veel verschillende adressen in Den Haag tegen gekomen. Zo vermeld de woningkaart van Evertsenstraat 35 een Harm Klok uit ’93 met een gezin bestaande uit 6 mannen en 2 vrouwen. Ook vermeld de kaart “vr: Mulder”. Deze informatie sluit aan bij Harm Klok en Geertien Mulder.
Op de kaart van de Alidastraat 105 (eerder Wilhelminastraat) staan het gezin Harm Klok uit ’93. Hierbij lijkt wel een datum van inschrijving vermeld, namelijk de datum 25-8-1937. Het gezin bestaat uit 5 mannen en 2 vrouwen. Het gezin is vertrokken vanwege een verhuizing (verh.), welke mogelijk in januari 1938 plaats vond.

Ook op Haagweg 153 treffen we Harm Klok uit ‘93 met zijn gezin van 6 mannen en 2 vrouwen. Hij staat als laatste bewoner op deze kaart vermeld.

Met behulp van de persoonskaart van Harm Klok is de volgorde van de adressen beter vast te stellen. Deze vermeld namelijk dat het gezin van Harm Klok in 1937 in ’s-Gravenhage (Lsd = Loosduinen) ging wonen aan de Wilhelminastraat 105. In 1939 ging het gezin naar de Haagweg 153 in Lsd. Hierna volgende nog andere adressen, maar het adres Evertsenstraat 35 ontbreekt.
Echter is er nog een kaart voor Harm Klok, waarop de Eversenstraat 35 wel is vermeld. Op deze kaart is te lezen dat Harm Klok in 1937 uit Wateringen kwam. Vervolgens zijn de volgende straten op volgorde opgeschreven: Wilhelminastraat 162, Evertsenstraat 35 en Haagweg 153. Uit deze laatste kaart kunnen we ook afleiden waarom er een tijd een man in het gezin ontbrak. Dit was waarschijnlijk Roelof Klok, welke in 1939 weer bij het gezin komt wonen uit Voorschoten.
Conclusie
Met behulp van deze informatie kunnen we vaststellen dat de vermelde Harm Klok op de woningkaarten zeker “onze” Harm Klok is. Hierdoor weten we ook dat Geertien Mulder op deze adressen heeft gewoond. Uiteraard was dit samen met hun kinderen. De onderstaande tijdlijn is dus van toepassing op alle personen in het gezin, met uitzondering Roelof Klok.
Woonplaats: Wateringen1
Woonplaats: Evertsenstraat 354
Woonplaats: Haagweg 153, ‘s-Gravenhage (Loosduinen)5
Derk Kuijer
Derk Kuijer troffen we in eerder onderzoek aan op de woningkaart van Oostwijk 1 in Dedemsvaart6. Maar ook in Den Haag hebben we hem gevonden. Bijvoorbeeld op het adres Burgermeester Hovylaan 557, waar hij waarschijnlijk een kostganger (commensaal) was.

Verder staat hij ook op de kaart van het adres Loozerlaan 18. Hij staat hierbij ook als inwonende persoon of dienstbode vermeld. Zeer waarschijnlijk was hij knecht bij deze boer, net als Roelof Klok, welke van Van Woerden van de Loozerlaan 1, de hoofdbewoner, een getuigenschrift heeft ontvangen.

Of er nog meer woningkaarten zijn voor de familie weet ik nog niet. Ik hoop dat ik er in de toekomst nog meer voor familieleden ga ontdekken. Heb je wel eens een woningkaart bekeken van familie? Wat heb jij gevonden?
Laat het weten in de reacties en help mee aan het onderzoek.
Bronnen
- Persoonskaart Harm Klok ↩︎
- Woningkaart Alidastraat / Wilhelminastraat 105 Den Haag, Haagse gemeentearchief ↩︎
- Persoonskaart Harm Klok ↩︎
- Woningkaart Evertsenstraat 35 Den Haag, Haagse gemeentearchief ↩︎
- Woningkaart Haagweg 153 Den Haag, Haagse gemeentearchief ↩︎
- Woningkaart Oostwijk 1, Dedemsvaart, gemeentearchief Hardenberg ↩︎
- Woningkaart Burgemeester Hovylaan 55, Den Haag, Haagse gemeentearchief ↩︎
- Woningkaart Loozerlaan 1, Den Haag, Haagse gemeentearchief ↩︎
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie