Een boerderij voor Meeuwes Kuijer

Het onderzoek naar Harm Klok en Geertien Mulder uit mijn vorige blog is maar een klein deel van mijn onderzoek. De afgelopen tijd heb ik ook onderzoek gedaan naar de andere personen in mijn kwartierstaat. Zoals Meeuwes Kuijer, de vader van mijn oma Jo.

Naar Meeuwes Kuijer is al veel onderzoek gedaan. Dit dankzij de website bonmama.nl en de Historische Vereniging Avereest. Zij hebben veel registers uit hun regio getranscribeerd en geïndexeerd. En dat niet alleen…. Veel van de personen die in de registers voorkomen zijn opgenomen in een grote database met onderlinge relaties. En daarin staat ook Meeuwes Kuijer.

Een stuk wat mij direct aansprak is onderdeel van het kadaster. “Zou ik die kunnen herleiden naar een bestaand adres?” Daar had ik gelijk een mooie onderzoeksvraag.

Het kadaster van Avereest

Kaart van kadaster met perceelnummers

De vermelding van Meeuwes Kuijer is in een kadastrale legger. Een kadastrale legger is een register per gemeente of stad waarin elke eigenaar en zijn of haar percelen worden vermeld. Daarbij staan ook het oppervlakte en de kadastrale inkomens vermeld. Ook is terug te vinden wie de eerdere en latere eigenaars zijn.

Nu trof ik het dat de stukken al uitgezocht waren en er zelf een koppeling is naar verschillende kadastrale kaarten. Ik hoefde alleen maar de links te volgen. Maar ik ben ook wel benieuwd hoe ze de informatie aan elkaar hebben gekoppeld. Gelukkig heb ik nog genoeg oude adressen om te achterhalen.

Het stuk grond

Een persoon… dus één stuk grond? Nee hoor. Het gaat om 4 percelen met ieder een eigen perceelnummer. Het zijn een woonkamer, een huis met erf, bouwland en hooiland/weiland. Ieder perceel heeft zijn eigen sectienummer: 596, 597, 598 en 599. De nummering verraad al dat de stukken grond gelukkig bij elkaar horen.

Zoals je mag verwachtten ligt de woonkamer tegen het huis met erf. Het bouwland en het hooiland/weiland liggen achter het huis. Het totale stuk grond krijgt hierdoor een L-vorm.

Het huidige adres

Een ding was niet vermeld op bonmama: het huidige adres van de woning. Uit de vermelde gegevens kon ik niet opmaken of de woning er nog staat en waar ik dan zou moeten zoeken.

Gelukkig was de kadastrale kaart gekoppeld aan luchtfoto’s. Recente luchtfoto’s nog wel, namelijk uit 2019. Hierdoor was het een kwestie van de omgeving vergelijken met Avereest op google maps. Daar kwam al snel een adres uit: Hoofdvaart 182 in Dedemsvaart.

Op streetview staat een schattig boerderijtje met grote hortensia’s voor de deur. Zou dat de woning zijn uit de tijd dat Meeuwes Kuijer en zijn gezin daar woonde? Het lijkt onwaarschijnlijk, omdat kadasterkaart.nl vermeld dat de woning is gebouwd in 1978. Echter weet ik niet waarop die gegevens zijn gebaseerd, dus het is een onderzoeksvraag die op de lijst gezet kan worden.

Historische foto’s

Een snelle zoektocht in google leverde nog wel een oudere foto op van het pand aan de hoofdvaart. De foto is onderdeel van de beeldbank van de Historische Vereniging Avereest en toont de woningen op de nummers 178 en 182. Bij nummer 182 wordt de familie Meeuwes Kuijer als vroegere bewoners vermeld.

Dit bericht is eerder verschenen op 12-08-2021.

Naar aanleiding van de reacties op dit bericht heb ik verder onderzoek gedaan. Mede dankzij nieuwe informatie blijkt de inhoud van het bericht hierboven niet te kloppen. Verdere informatie is te vinden in onderstaand bericht.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Een boerderij voor Meeuwes Kuijer”

  1. Dini Kuijer avatar
    Dini Kuijer

    Beste Rianne, via je tante Geeri kwam ik aan je naam. Ik ben Dini Kuijer, kleindochter van Meeuwes Kuijer. Volgens mij hebben mijn opa en oma nooit aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart
    gewoond. Ze hebben bijna hun hele leven aan de Oostwijk in Dedemsvaart gewoond. Oma is vanaf de Oostwijk naar een verpleeghuis gegaan in Hardenberg en daar overleden en opa is volgens mij aan de Oostwijk overleden. Helaas zijn al mijn ooms en tantes ook overleden dus we kunnen het niet meer vragen.
    Wel was er nog een neef van opa Kuijer die heette ook Meeuwes. Misschien als je iets verder in de familie geschiedenis duikt dat je die ook vindt. En ik denk dat hij diegene die dat perceel heeft gekocht. Je kunt me altijd mailen.

    1. Rianne avatar

      Hoi Dini,

      Wat leuk om van je te horen! Bedankt voor je reactie. Ik zal mijn onderzoeksnotities erbij zoeken om te zien waar deze persoonsverwisseling heeft plaatsvonden.
      Mocht je meer informatie hebben dan hoor ik het graag. Alles is welkom!

      Met vriendelijke groet,
      Rianne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×