Klok of Kuijer

Onderzoeksverslag deel 1: “Klok of Kuijer”

In het vorige bericht schreef ik over deze foto en dat ik deze foto van Dini Kuijer heb ontvangen. Dankzij haar weet ik ook wie er op de foto staan. Maar ik wil meer te weten te komen over dit gezin. Daarom heb ik deze vraag vertaald naar een onderzoeksverslag.

Wat is een onderzoeksverslag?

Een onderzoeksverslag (ook wel onderzoekslog genoemd) bestaat uit een overzicht van alle bronnen die geraadpleegd zijn om de gestelde onderzoeksvraag te beantwoorden. Het is geen mooi verhaal, maar een overzicht van het verloop van het onderzoek. Wanneer het onderzoek is afgelopen kan het onderzoekslog omgezet worden in een verslag of een leuk blog bericht.

Op deze website zijn de meeste berichten het resultaat van een dergelijk onderzoek. Maar het hele proces heb ik niet eerder toegelicht. Dat wil ik met deze serie gaan doen. Uiteraard zijn de lezers welkom om ook mee te werken aan het onderzoek. Laat bijvoorbeeld in de reacties weten wanneer je een aanvulling heb op onderstaande punten.

Wil je alle berichten uit deze serie lezen? Klik dan op de tag: Klok of Kuijer.

Onderzoeksvraag

Centraal in dit onderzoek staan de leden van de familie Kuijer. Specifiek de broer en zussen van mijn oma Johanna Everdina Kuijer, welk op bovenstaande foto staan afgebeeld. De onderzoeksvraag is dan ook: Wie zijn de broers en zussen van mijn oma Johanna Everdina Kuijer?

Wat weet ik al?

  • De foto:
    • Van de reünie weet ik dat de personen op de foto Meeuwes Kuijer en Alberdina de Lange zijn met achter hen staan hun kinderen: An, Derk, Jo, Bets, Ab en Grietje.
    • De volgorde van de personen op de foto is zoals de namen hierboven zijn vermeld.
    • Het is niet bekend wanneer de foto is gemaakt, maar de aanname is dat de foto voor 1952 is gemaakt.
  • Johanna Everdina Kuijer

Toelichting “Wat weet ik al”

De kopjes hierboven zijn de onderdelen van een onderzoeksverslag die ik kan invullen op basis van informatie die ik al heb. Ik heb hierbij geprobeerd de bronnen hierbij te noemen. Omdat ik de persoonspagina’s up-to-date probeer te houden met informatie is het mogelijk dat er op een later moment meer informatie staat dan in dit bericht wordt vermeld.

Mogelijke bronnen

Mogelijke bronnen voor dit onderzoek zijn:

Toelichting mogelijke bronnen

Hierboven heb ik bronnen genoemd die worden beschouwd als zogenaamde primaire bronnen. Dit zijn officiële stukken waarbij je ervan uit kan gaan dat de informatie klopt. De persoon die de informatie heeft ontvangen heeft deze ook uit eerste hand. Of te wel de persoon was erbij aanwezig.

Het vervolg van het onderzoeksverslag

De volgende stap in het onderzoek is het opzoeken van de bronnen. Inmiddels weet ik hoe ik bepaalde dingen kan opzoeken, met welke termen en op welke websites. Dus sommige dingen zou ik snel kunnen opzoeken. Dit zou ik dus achter de schermen kunnen doen. Maar voordat ik dat ga doen ben ik benieuwd: Zijn er mensen die ook dat proces willen lezen? Of zien jullie liever gelijk de resultaten?

Laat het mij weten in de reacties, want op basis daarvan kunnen jullie meebepalen wat er in deel 2 van de onderzoeksverslag komt te staan.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×