Klok of Kuijer

Onderzoeksverslag “Klok of Kuijer” – deel 2 – Gezinskaart Avereest

In het vorige bericht heb ik mijn onderzoeksvraag, voorkennis en mogelijk bronnen besproken. In dit bericht ga ik verder op de mogelijke bronnen en welke informatie ze hebben opgeleverd. Dit onderzoek is begonnen naar aanleiding van een foto die ik heb gekregen op de familie-reünie. Deze foto is gebruikt als uitgelichte afbeelding voor deze serie.

Bevolkingsregister Avereest rond 1923

Omdat Johanna Everdina Kuijer geboren is in 1923 in Avereest, verwacht ik dat zij in het bevolkingsregister van dit periode staat ingeschreven. Hopelijk bij haar ouders, zodat ik dan in een keer veel gegevens van het hele gezin heb.

Toelichting Bevolkingsregister

In een bevolkingsregister werd vanaf 1811 alle inwoners van een gemeente genoteerd. Dit gebeurde meestal per gezin of huishouden die op een bepaald adres woonde. Van deze personen werden de namen genoteerd, maar ook hun geboortedatum en plaats, hun relatie met de hoofd van het huishouden, hun beroep en ook wanneer ze zich lieten inschrijven of juist wanneer ze vertrokken. Ook werden soms overlijdens en huwelijken vermeld.

Met de zoekterm “bevolkingsregister Avereest” kom je al snel uit op de website van bonmama.nl. Deze website heeft veel bevolkingsregisters van de voormalige gemeente Avereest geïndexeerd en de bijbehorende scans beschikbaar gemaakt. Echter zijn vanaf 1920 de gezinskaart ingevoerd, waardoor ik eigenlijk deze moet opzoeken. Gelukkig zijn deze ook door dezelfde website openbaar gemaakt.

Gezinskaart

Op de gezinskaart treffen we de volgende namen aan:

Deze namen heb ik geprobeerd te koppelen aan de bijnamen die ik heb gekregen bij de foto. Dat leek op het eerste gezicht heel makkelijk, maar toch waren er een paar twijfels:

  • An
  • Derk = Derk
  • Jo
  • Bets = Albertha (berth – bets)
  • Ab = Albert (want de andere zoon naast Derk)
  • Grietje = Grietje

Alleen An en Jo kunnen allebei afgeleid zijn van Johanna. Gelukkig weet ik dat mijn oma altijd Jo werd genoemd, dus Jo staat hier voor Johanna Everdina en dan moet An voor de oudste dochter Johanna zijn.

Vraag beantwoord?

Met het rijtje hierboven zou je kunnen stellen dat ik weet wie de kinderen van Meeuwes Kuijer en Alberdina de Lange zijn. Namelijk: Johanna “An” Kuijer, Grietje Kuijer, Derk Kuijer, Albertha “Bets” Kuijer, Johanna Everdina “Jo” Kuijer en Albert “Ab” Kuijer. Ook weet ik nu wanneer en waar ze zijn geboren.

Maar met één bron ben je er nog niet. Want wat als andere bronnen iets anders zeggen? Daarom gaat dit onderzoek nog verder en gaan we nog wat andere bronnen bekijken. De geboorteaktes van alle kinderen zouden hierbij een mooie ingang zijn. Daarover gaat het volgende verslag.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×