Archief Dini Kuijer

Soms zit er een leuke genealogische verrassing bij de post. Zoals een grote A4 envelop van een familielid wie ik heb ontmoet bij de familiedag in 2023. In deze envelop bleek een stukje van haar archief te zitten en wel het genealogische deel. Zelf heb ik nog niet veel naar de Kuijer tak gekeken van mijn parenteel, maar daar komt met het archief van Dini Kuijer zeker verandering in!

De envelop heb ik uiteraard een naam gegeven, namelijk Archief Dini Kuijer. Zo kan ik de verzamelingen mooi bij elkaar houden, maar de informatie die ik erin aantref door mijn hele onderzoek gebruiken. Want zoals je bijvoorbeeld in mijn onderzoeksverslagen Klok of Kuijer hebt kunnen lezen, kan een stuk informatie geven over meerdere feiten en personen.

Wat zit er in het archief van Dini Kuijer?

Het archief of eigenlijk de envelop ging gepaard met een foto met een begeleidende tekst. Dini schrijft dat ze er hoopt dat ik er iets mee kan doen. Nou, dat kan ik zeker!

1. Communicatie met familie

Brief uit archief Dini Kuijer

De envelop bevat namelijk ook een brief van haar opa, die op 26 maart in Loosduinen schrijft over zijn familie. Wie deze opa is zal ik in een eigen bericht toelichten. Maar de brief is een mooi voorbeeld van een handschrift.

2. Trouwbrieven

Een kopie van een trouwbrief gedateerd op 18 juli 1985, opgemaakte bij de gemeente Avereest. Hierin wordt het huwelijk van Albert de Lange en Grietje van der Hulst vermeld. Ook worden op de brief zeven kinderen vermeld, waaronder Alberdina de Lange.

Nog een kopie van een trouwbrief, maar deze keer van Derk Kuijer en Johanna van Berkum. Hun huwelijk werd voltrokken op 28 november 1885, ook bij de gemeente Avereest. Op deze brief staan drie kinderen vermeld, waaronder Meeuwes Kuijer.

3. Onderzoeksnotities

Een stapel handgeschreven notities, welke de parenteel en de kwartierstaat van Dini Kuijer weergeven. Op enkele pagina’s staan aanwijzingen voor verder onderzoek vermeld. De gegevens lopen van 1750 tot 2007.

4. Communicatie met archieven

Een brief van het Rijksarchief Provincie Drenthe, gedateerd op 7 april 1975. Het betreft een samenvatting van de gevonden gegevens naar de huwelijksdata van Barteld Arends Scheffers en Machteltje Roelofs Kloeten.

Een brief van de gemeente Avereest gericht aan M. Kuijer. Met daarbij een door M. Kuijer handschreven verzoek over informatie over de stamboom.

Kopieën van extract van de doop van Derk Arends Scheffer, de doop van Magteltje, kopie van de huwelijksakte van Derk Arends Scheffer en Magcheltje Roelofs Kloeten, extract van overlijden van Roelofs Everts Kloeten en een kopie van het vertificaat van de Nationale Militie voor Derk Arends Scheffers.

Dit lijken huwelijksbijlages.

Wat ga ik ermee doen?

Uiteraard ga ik dit stukje archief zorgvuldig bewaren. Maar zoals je hierboven kan zien heb ik er ook een omslag om gedaan en heb ik alle stukken gescand. Verder wil ik van alle stukken een beschrijving maken, zodat ik ze hier kan delen en in mijn onderzoeksmappen kan opnemen. Deze beschrijvingen zal ik ook als blogberichten hier gaan delen. In ieder blogbericht zal ik ook vermelden wat het stuk betekend voor de stamboom.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×