white painted papers

Drents Archief

Het is zomervakantie, je bent in Drenthe en je hobby is genealogie? Wat doe je dan? Uiteraard maak je een afspraak bij het Drents Archief. Ik vertel je hoe mijn bezoek verliep.

Afspraak maken

Op de website van het Drents Archief staan verschillende helpdesks in de agenda. Ieder dinsdag over bewonersgeschiedenis, woensdagen voor het Kadaster en op donderdag voor WOII. Je kan je hiervoor per mail aanmelden.

Ik had mijn tweede donderdag van de zomervakantie vrij gehouden om iets voor mijzelf te doen en dat viel heel mooi samen met de WOII-helpdesk. Voor augustus had ik voor mijzelf twee dingen centraal gezet voor mijn onderzoek: Roelof Klok en de periode 1937-1952. De WOII valt daar dus midden in en waarschijnlijk van grote invloed.

Helaas bleek de helpdesk voor die donderdag al helemaal vol te zitten en wat hun voorstel dinsdag. Dat was dus even lastig in mijn agenda. Maar dankzij mijn lieve man kon ik ook wat tijd vrij maken op de dinsdag en kon ik alsnog naar het archief!

De locatie

Het archief zit in een prachtig oud klooster en pal naast het Drents Museum. Mocht je de rest van het gezin een paar uur “kwijt” willen, dan is het museum een aanrader. We bekeken de tentoonstelling De wereld van Floris Hovers en Het grootste poppenhuis van Nederland op een andere dag en beide waren een groot succes.

Parkeren deed ik beide keren in de parkeergarage onder het stadhuis. Voor een parkeergarage in het centrum in Drenthe zeker niet duur. (parkeren in Den Haag is een totaal andere ervaring, maar dat is een ander verhaal) Zowel het archief als het museum zijn op loopafstand.

De medewerkers

Omdat ik vooraf had aangegeven over wie en welke periode ik meer hoopte te vinden waren er al verschillende stukken uit het archief gehaald. Zo lagen de lotingsregister van Coevorden al klaar voor de balie toen ik kwam. Een betere start kan je niet verwachten.

Achter de balie zaten drie heren die mij de rest van de twee uur dat ik er was volop hebben vermaakt met wetenswaardigheden over het archief, de verschillende onderzoeken die je kan doen en met talloze ideeën en tips voor verder onderzoek. Ook liepen er nog verschillende andere medewerkers rond die ook regelmatig een duit in het zakje deden.

De resultaten

Ondanks dat de lotingsregisters al klaar lagen moest ik de heren gelijk teleurstellen. In 1937/1938 woonde mijn opa niet meer in Drenthe en was het onwaarschijnlijk dat hij in deze registers was ingeschreven. Dat gaf ook gelijk antwoord op de vraag waarom het de heren niet gelukt was om hem te vinden.

Helaas bleken de stukken die ik zocht niet in het provinciaal archief te liggen, maar nog in het gemeente archief. Dus voor de periode van de WOII ging ik niet verder komen in Assen. Maar ik miste nog een stuk uit Drenthe…

Toch één akte

Roelof Klok is geboren in Schoonebeek. En dat lag toen en nu nog steeds in… Drenthe!

Zijn geboorteakte was echter nog steeds niet online gepubliceerd, ondanks dat de 100 jaar beperking al 5 jaar voorbij is. Dat blijkt te zijn omdat er met een 10 jarig systeem (de zogenaamde tafels) werd gewerkt, waardoor de laatste gegevens van het blokje waar 1918 in valt nog niet openbaar zijn. Daardoor mogen de gegevens van de hele 10-jarige tafel nog niet online.

Gelukkig blijkt het depot van het Drents Archief heel snel te bereiken vanuit de studiezaal. Of misschien was het toeval dat de geboorteaktes van Schoonoord dicht bij lagen. Maar ik heb eindelijk een foto van de geboorteakte van mijn opa!

Zelf naar het Drents Archief?

Mocht dit bericht je geïnspireerd hebben om ook naar het archief te gaan, zeker doen! Het kan op afspraak, maar als je binnen loopt ben je vast ook welkom. Wil je dan voor mij ook even naar Bartje zwaaien? Het originele beeld staat in het archief, maar buiten is zijn bronzen kopie ook te bewonderen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×