Klok of Kuijer

Archiefbezoek Hardenberg – mijn ervaringen en vondsten

Vandaag neem ik jullie mee op mijn archiefbezoek in Hardenberg. Als onderdeel van mijn onderzoek ‘Klok of Kuijer’ ben ik opzoek naar de broers en zussen van mijn oma Johanna Everdina Kuijer. Dit nadat ik tijdens de familiereünie een foto ontving waarop zij met haar ouders, broers en zussen staat. Voor de juiste geboortedatums van de jongste kinderen uit het gezin ging ik naar het gemeentearchief Hardenberg.

Voorbereiding voor het bezoek

Voordat ik naar het archief ging, heb ik alle gegevens verzameld van de personen die ik wilde onderzoeken. Ook heb ik online een afspraak gemaakt bij het archief waarbij ik heb aangegeven welke stukken ik wilde inzien. Maar omdat een aanknopingspunt in een klein hoekje zit, zorgde ik dat ik ook de rest van mijn informatie bij mij had.

Een bureau met documenten en notities ter voorbereiding op het bezoek aan het archief in Hardenberg
Voorbereiding op het Archiefbezoek in Hardenberg

Ik had vanuit mijn stamboomprogramma een print van het gezinsblad van Meeuwes Kuijer en Alberdina de Lange meegenomen. Hierop zijn alle gegevens van Meeuwes, Alberdina en de kinderen te zien. Op mijn telefoon had ik uiteraard toegang tot deze website. Verder had ik ervoor gezorgd dat ik mijn andere onderzoeksgegevens kon inzien.

Aankomst bij het archief

Het archief bevindt zich in het gemeentehuis van de gemeente Hardenberg. Na een parkeerplekje gevonden te hebben (joepie… werkzaamheden…) heb ik mij bij de receptie gemeld. Na een tijdje werd ik opgehaald door een medewerker van het archief. Zij bracht mij naar een lege werkruimte bij de kantoortuin van onder andere de archiefmedewerkers. Helaas is er bij dit gemeentearchief geen aparte studiezaal zoals bijvoorbeeld in Dordrecht of Den Haag. Dit maakt het een bijzondere ervaring.

De stukken die ik had aanvraagt lagen al op mij te wachten. Tenminste… dat dachten zowel de medewerker als ik.

De zoektocht naar informatie

Mijn zoektocht richtte mij op de geboortedatums van de jongste Kuijertjes: Johanna Everdina Kuijer en Albert Kuijer. Als bonus wilde ik ook een beter foto van de huwelijksakte van Johanna Everdina en Roelof Klok, omdat op de scan die ik eerder had ontvangen de handtekeningen niet compleet waren.

Vooraf had ik de geboorteregisters van Avereest van 1923 en 1925 aangevraagd. Daarnaast had ik het huwelijksregister van 1952 aangevraagd. Deze laatste twee stukken zijn officieel nog niet openbaar, maar wanneer je aangeeft dat je het alleen voor eigen onderzoek wil gebruiken en niet wil publiceren kan dit vaak wel.

Huwelijksregister Avereest 1916-1920

Klaar lag echter het huwelijksregister van 1916 – 1920. Deze is al volledig openbaar en bevat helaas niet het huwelijk van Roelof Klok en Johanna Everdina Kuijer. Maar daarin vond ik wel een huwelijk van Derkje Kuijer met Jan Smit, wat waarschijnlijk wat verdere familie is.

Huwelijksregister Avereest 1951-1955

Gelukkig kon het huwelijksregister van 1951 – 1955 ook opgehaald worden, waardoor ik van de huwelijksakte van Roelof en Johanna Everdina nieuwe foto’s heb kunnen maken. Hierdoor heb ik nu wel de complete handtekeningen eronder staan. In het register vond ik verder ook de huwelijksakte van Grietje Kuijer en de akte van Albert Kuijer. Deze laatste twee aktes had ik al terug gezien in het archief van Dini Kuijer, maar nu heb ik dus ook de aktes zelf ingezien (en op de foto gezet). Officieel zijn deze aktes nog niet openbaar, waardoor ik nog niet alle informatie hier mag delen.

Het boek met de huwelijksregisters 1916 - 1920 van de gemeente Avereest in het archief Hardenberg

Woningkaarten en persoonskaarten

Nog een deel van het archief van nog niet openbaar is, maar wat veel informatie kan opleveren zijn de woningkaarten en persoonskaarten. Ik had het geluk dat ze al zijn gescanned en dat ik de scans mocht inzien. Dit deed ik samen met de medewerkster op haar werkcomputer, want dit archief is nog niet gepubliceerd.

Hierdoor weet ik nu dat er in het archief in Hardenberg van vier van de kinderen een persoonskaart is bewaard gebleven, waaronder die van Johanna Everdina. Hopelijk kan ik hiermee het gat in haar tijdlijn dichten.

Ook de woningkaarten zijn bewaard gebleven en gescanned. Het was even zoeken, maar bij twee adressen hebben we familieleden gevonden. Niet alleen Kuijertjes kwam ik er tegen, maar ook Roelof Klok bleek een verrassende huisgenoot te hebben gehad.

De betekenis voor mijn onderzoek

De gegevens die ik heb gevonden lijken een belangrijke rol te gaan spelen in mijn verdere onderzoek naar de familie Kuijer. In toekomstige blogs zal ik verder ingaan op de specifieke vondsten en hoe deze bijdragen aan het het compleet maken van de stamboom en de verhalen van de familie.

Conclusie op mijn archiefbezoek Hardenberg

Het bezoek aan het archief in Hardenberg was dus zeker succesvol. Ik heb weer meer informatie gevonden wat het een vruchtbare dag maakte. Ik kijk ernaar uit om de vondsten in detail te delen en jullie mee te nemen op deze reis door de geschiedenis van de familie Kuijer.

Het gemeentehuis van Hardenberg, de locatie van het archiefbezoek.

Bedankt voor het lezen en blijf rianneklok.nl volgen voor meer updates en ontdekkingen!

Heb jij ook onderzoek gedaan in het archief van Hardenberg?

Deel je ervaringen in de reacties!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Reacties

2 reacties op “Archiefbezoek Hardenberg – mijn ervaringen en vondsten”

  1. Arjan avatar
    Arjan

    Was weer leuk om te lezen. Fijn dat je er veel voldoening uit haalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×