Klok of Kuijer

‘Klok of Kuijer’ – deel 3 – geboorteakte Johanna Kuijer

In deze serie doe ik verslag van mijn onderzoekvraag: Wie zijn de kinderen van Meeuwes Kuijer en Alberdina de Lange? In het vorige verslag hebben we de gezinskaart bekeken en daarbij gaf ik al aan dat één bron nog geen bewijs is. Daarom gaan we deze keer kijken naar de geboorteakte van de kinderen.

Geboorteaktes

Geboorteaktes

Geboorteaktes/geboorteregisters zijn ontstaan na de invoering van het bevolkingsregister in 1811. Ze bevatten de officiële naam van een persoon, maar ook de dag een plaats van de aangifte, de dag van geboorte, de naam, beroep, leeftijd en het adres van de vader, de naam van de moeder en namen van getuigen. Alleen doodgeboren baby’s zijn niet terug te vinden in het geboorteregister omdat zij geen geboorteakte kregen.

Om de geboorteaktes van de kinderen Kuijer te zoeken, heb ik eerst (een schatting van) hun geboortedatum nodig. Gelukkig stonden deze ook op de gezinskaart uit het vorige verslag. De gezinskaart vermeld het volgende:

GeslachtsnaamVoornamenDagtekening en jaar van geboortePlaats van geboorte
KuijerJohanna31-08-1914Ambt Ommen
KuijerGrietje16-02-1917Ambt Ommen
KuijerDerk14-10-1918Ambt Ommen
KuijerAlbertha10-08-1920Avereest
KuijerJohanna Everdina12-01-1923Avereest
KuijerAlbert06-08-1925Avereest
Transcriptie gezinskaart Meeuwes Kuijer

Waar te vinden

De geboorteaktes zijn opgenomen in het gemeentearchief en het provinciale archief. Ik wil deze keer bij de archieven zelf beginnen met zoeken en gebruik dus geen website als wiewaswie.nl.
De geboorteaktes van Ambt Ommen en Avereest zijn onder verschillend gemeentes terecht gekomen. Zo valt Avereest tegenwoordig onder de gemeente Hardenberg en valt Ambt Ommen onder gemeente Ommen. Omdat de geboorteaktes pas na 100 jaar beschikbaar zijn, zijn de aktes van Johanna Everdina Kuijer en van Albert Kuijer nog niet openbaar. Daarom wil ik beginnen met de geboorteakte van de oudste kinderen.

Gemeentearchief Ommen

Het gemeentearchief Ommen verwijst voor hun index naar archieven.nl. Deze site wordt door veel archieven gebruikt, maar erg makkelijk in gebruik is hij niet. Wanneer je een bepaalde ingang hebt gekregen, moet je eerst naar Inventaris om meer te weten te komen. En dan is het nog maar de vraag of je scans kan vinden. Maar wanneer er een paperclip bij staat heb je meestal geluk.

Voor de geboorteakte van Johanna Kuijer moeten we zoeken naar de aktes van het jaar 1914. We komen bij archieven.nl gelijk bij de scans en dat betekend dat we door de afbeeldingen moeten bladeren om de juiste scan te vinden. Hier kan je mee bladeren. Omdat er bij de bevolkingsregister nog wel eens een foutje werd gemaakt, kijk ik voor de zekerheid ook in de tafel van 1913, maar daar staat geen Kuijer in vermeld.

Tafel van geboorteakte van Johanna Kuijer.

Tafel
Een tafel is een lijst van de personen die in een bepaalde periode zijn geboren. Vaak is deze periode 10 jaar en wordt er gesproken over 10 jarige tafels. De publicatie van de aktes die bij deze tafels horen krijgen meestal dezelfde openbaarheid. Voor geboorteaktes is dit 100 jaar.

In de tafel van 1914 vinden we Johanna Kuijer (scan nummer 166). De bijbehorende akte is gemaakt op 2 september en het nummer van de akte is 91.

Akte 91 vinden we op scan nummer 135. De scan is wat lastig te lezen, want hij is niet heel scherp. Maar we lezen dat Meeuwes Kuijer, oud zevenentwintig jaar, landbouwer wonende te Ambt Ommen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Ambt Ommen is gekomen. Hij had twee getuigen bij zich: Jan Lammerink, 56 jaar en landbouwer en Albert Makkinga, 55 jaar en ook landbouwer. Ze verklaarden dat de echtgenote van Meeuwes, Alberdina de Lange, zonder beroep en woonachtig in het huis van Meeuwes, op 31 augustus om 12:30 bevallen is van een dochter. Het meisje kreeg de naam Johanna. De akte is ondertekend door Meeuwes, de getuigen en de ambtenaar.

Geboorteakte Johanne Kuijer

Dit betekend dus dat de geboortedatum voor Johanna Kuijer uit het bevolkingsregister klopt, namelijk 31 augustus 1914.

Nieuwe onderzoeksvragen

Nieuwe onderzoeksvragen naar aanleiding van deze akte kunnen zijn:

  • Wie was Jan Lammerink, getuige bij de aangifte van de geboorte van Johanna Kuijer?
  • Wie was Albert Makkinga, getuige bij de aangifte van de geboorte van Johanna Kuijer?
    Deze vragen kunnen interessant zijn, zeker wanneer blijkt dat deze heren vaker getuige zijn voor deze familie. Ze kunnen bijvoorbeeld buren (aanwijzing voor adres) of familie zijn.

Andere informatie

Andere informatie die we uit deze akte kunnen halen is:

  • Wanneer zijn Meeuwes Kuijer en Alberdina de Lange getrouwd?
    • Dit was dus voor 1 september 1914, want in de geboorteakte van Johanna Kuijer wordt Alberdina de Lange omschreven als echtgenote.
  • Meeuwes Kuijer was op 1 september 1914, 27 jaar oud, wat betekend dat hij rond 1887 is geboren.

Conclusie en vervolg

Met dit stukje van het onderzoek hebben we de geboortedatum van Johanna Kuijer kunnen bevestigen, net als de namen van haar ouders. Als je hebt mee gezocht kost het bladeren in de aktes best wat tijd en ook het ontcijferen van de tekst gaat niet altijd even snel.

Dit was nog maar één akte van de zes bekende kinderen. Ook de andere aktes kunnen op deze manier worden opgezocht. Alleen hierbij moeten we wel rekening houden met de openbaarheidsbeperking van 100 jaar. Wat dit voor gevolg heeft zien we in het volgende onderzoeksverslag.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×