Roelof Klok bij de Nederlandse Kabelfabriek

Als nabestaanden van Roelof wisten we dat hij het grootste deel van zijn leven werkzaam is geweest bij de Nederlandse Kabelfabriek in Alblasserdam. Details zoals wanneer hij in dienst is getreden en wat hij er allemaal heeft meegemaakt was allemaal wat vaag of naar de achtergrond geraakt. Ook is er een foto van Roelof tijdens zijn werk in de fabriek die helaas is verdwenen. Redenen genoeg dus om eens in het archief van de Nederlandse Kabelfabriek te duiken. Hier trof ik vele jaargangen van het personeelsblad “De Wals” aan. Het bleek een prachtige bron.

Een vacature

Veel banen beginnen met het vinden van een vacature. Zo ook het leven van Roelof bij de kabelfabriek. Dit begin werd echter niet aangetroffen in het archief, maar gevonden tijdens een opruimsessie van dochter Geeri tijdens mijn tweede dag in het archief.

Helaas stond er op dit artikel geen datum of blad van publicatie vermeld. Echter is het waarschijnlijk dat dit artikel geplaatste in de Drensche Courant van eind oktober 1951. Dit vanwege de sluitingsdatum van 8 november 1951 vermeld in het artikel. De achterzijde vermeld de burgerlijke stand van Oosterhesselen en Sleen van 21 – 27 oktober. Later onderzoek zou dit kunnen bevestigen.

Een huwelijk als voorwaarde

In de vacature wordt vermeld dat ‘degenen die aan alle eisen en keuringsvoorwaarden voldoen, getrouwd zijn of gaan trouwen waarschijnlijk spoedig in aanmerking komen voor een nieuwe woning, geschikt voor ten hoogste, man, vrouw en 4 kinderen.”

Volgens de Burgerlijke Stand van Avereest heeft in 1952 het gewenste huwelijk zich voorgedaan. Roelof huwt op 31 juli 1952 zijn Johanna Everdina Kuijer. Of het moment van het huwelijk is beïnvloed door de advertentie is voor mij gissen. Opmerkelijk is wel dat Jantje Roelina, de oudere zus van Roelof en Derk, de broer van Johanna ook zijn getrouwd. Wellicht is dit een verklaring hoe Roelof en Johanna elkaar hebben ontmoet. Bij dezelfde opruimsessie werd ook deze trouwfoto aangetroffen.

Ik deed al eerder onderzoek naar het huwelijk van Roelof en Johanna Everdina. Toen kwam ik tot de ontdekking dat een muziekwinkel daar een bijzondere rol in speelde.

Een woning

In De Wals van november/december 1976 wordt teruggekeken naar de Wals van 1951. Hierin wordt het ontstaan van de Drentse buurt in Alblasserdam beschreven. Deze buurt wordt opgericht voor nieuwe medewerkers uit gebieden waar veel werkeloosheid heerst, zoals Drenthe. Hiertoe krijgen ze een kans door het ‘migratiebesluit 1950’. Hierdoor was de verhuizing kosteloos en was er een tegemoetkoming in de inrichtingskosten mogelijk. Het is niet zeker om Roelof en Johanna ook in deze wijk hebben gewoond of in een van de later gebouwde wijken. Dit zal nader onderzoek moeten uitwijzen.

Wel is bekend dat ze in Alblasserdam hebben gewoond in de Prinses Irenestraat en de Van Oldebarneveldstraat. In de Van Oldebarneveld was in de achtertuin een tuin vol bloemen, maar ook met enkele molens. Deze molens werden door Roelof zelf gemaakt. Ook deze foto is door Geeri teruggevonden.

Aan het werk bij de Nederlandse Kabelfabriek

Bij het 25 jarige werk jubileum van Roelof staat vermeld dat hij op 4 augustus 1952 in dienst is getreden. Helaas zijn hier nog geen andere bronnen voor gevonden. Dit zou betekenen dat hij 5 dagen na zijn huwelijk is begonnen met zijn nieuwe baan, welke zich aan de andere kant van het land bevond.

Geboren

In het Regionaal Archief Dordrecht is het personeelsblad van de kabelfabriek opgenomen. De eerste vermelding van Roelof is bij de geboorte van zijn zoon Harm in 1957. Ook de geboorte van dochter Alberdina is terug gevonden in het personeelsblad.

Helaas ontbreken de bladen uit 1962, waardoor de geboorte van dochter Geertje niet is gevonden in het blad. Hopelijk levert een oproep wel het juiste blad op.

Fonds voor bijzondere aangelegenheden

Het jaarverslag van 1968 van de Stichting Fonds voor bijzondere aangelegenheden, welke is gepubliceerd in De Wals van mei 1969. Hierin vinden we R. Klok terug als lid aangewezen door de O.R. Ook in latere jaren wordt hij als lid vermeld.

Ziekenhuis

In juni/juli 1966 bedankt Roelof de directie, chefs en het gieterijpersoneel voor de attentie tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis en bij zijn thuiskomst. Volgens de familie heeft Roelof twee keer in deze periode in het ziekenhuis gelegen. Een keer doordat een staalsplinter zijn oog raakte en een keer met longontsteking.

Op prijzenjacht

In De Wals staat met regelmaat een puzzel en/of kleurwedstrijd voor jong en oud. Dit liet het gezin van Roelof zich geen twee keer zeggen, want met regelmaat is er iemand in de prijzen gevallen. In juni/juli 1969 viel de 12 jarige Erna Klok uit Alblasserdam in de prijzen. Ook mevr. Klok heeft in december 1967/januari 1968 prijs.

25 Jaar voorman-gieter van de G-oven

In 1977 staat tussen de jubilarissen R. Klok. Zoals vermeld is hij volgens het artikel op 4 augustus 1952 in dienst gekomen. Hij wordt geprezen om zijn rustige manier van werken, zijn tact en zonder het maken van veel ophef het gieten van staal tot goede blokken.

Daarnaast wordt vermeld dat hij zich inzet voor zijn medemens door vele uren te besteden aan het sociale werk.

Bij dit jubileum zijn verschillende foto’s van Roelof tijdens zijn werk gemaakt. Een van deze foto’s is in het personeelsblad gepubliceerd. Een andere foto was familiebezit, maar is helaas verloren gegaan en niet in het archief aangetroffen.

Zilveren huwelijk

De Wals vermeld in de editie van Juli/Augustus 1977 nog een opmerkelijk feit: het zilveren huwelijk van Roelof en Johanna. Tussen de familieberichten en personalia staat vermeld dat zij hen 25-jarig huwelijksfeest vieren op 31 juli. Hierbij wordt vermeld dat Roelof werkt bij de STF. Naar alle waarschijnlijkheid staat deze afkorting voor staalfabriek. Bij deze afdeling van NEDstaal is de gieterij opgenomen.

Verkiesbaar

In januari 1979 staan de verkiezingen voor de Industriebond centraal. Tussen de kandidaten voor industriebond CNV valt nummer 9 op. R. Klok stelt zich kandidaat. Helaas ontbreekt de uitslag in het archief. Ook heeft het CNV geen informatie meer over Roelof.

Pensioen

In 1980 staat R. Klok STF onder de SUM-regeling op de pagina met familieberichten en personalia. Tijdens de foto ter ere van het afscheid van de gepensioneerden zit Roelof mooi centraal op de foto. Dit afscheid heeft in mei/juni 1980 plaats gevonden.

Geeri herinnert zich nog wanneer op het radio journaal bekend werd gemaakt dat in de nieuwe CAO men vervroegd kon uittreden. Roelof zei direct: dan hoef ik niet meer te werken als ik 63/62 ben. Uiteindelijk is het met 62 jaar geworden.

Bootreisjes

Na hun pensionering worden de oud medewerkers van de kabelfabriek niet vergeten. Zo is er het jaarlijks en laten 2-jaarlijks terugkerende uitje van de gepensioneerden.  

In de periode dat Roelof en waarschijnlijk ook Johanna meegaan betreft het reisje een 2-jaarlijkse reis met de rederij Spido. Enkele honderden gepensioneerden en hun partners maken gebruik van deze reisjes.

In de Mini Wals van augustus 1991 is Roelof waarschijnlijk op zijn rug te zien. De pet en de houding waren kenmerkend voor hem.

Nog een jubileum

Ook na zijn pensionering is Roelof Klok lid gebleven van de vakbond. Zelfs zo lang dat dit hem diverse keren een jubileumfeestje opleverde. Bij een van deze gelegenheden ontving hij een speldje.

Dit speldje is in de jaren erna een van zijn trotse bezittingen gebleven en werd dan ook opgespeld bij bijzondere gelegenheden.


De afbeeldingen uit deze tekst zijn afkomstig uit het personeelsblad de Wals en afkomstig van Geeri Kroonen – Klok

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×