In het archief van Dini zitten ook een aantal kopieën van trouwbrieven, waardevolle documenten die een schat aan informatie bevatten over onze voorouders. Het is niet bekend hoe Dini aan deze trouwbrieven is gekomen, maar vandaag kijken we naar hun exacte waarde voor ons onderzoek.
Wat is een trouwbrief
Een trouwbrief, wat is dat nu eigenlijk? Het klinkt als een gewichtig stuk, maar zou ook een briefje kunnen zijn wat het bruidspaar als felicitatie heeft ontvangen. Dat laatste lijkt het antwoord te zijn als je deze vraag aan google stelt. Echter gaat het om een prachtig officieel document met uitgebreide informatie over het bruidspaar, hun ouders, en hun kinderen.
Op de trouwbrieven die ik heb gevonden staat namelijk veel informatie over het bruidspaar, hun ouders en hun kinderen. De trouwbrief wordt dan ook wel de voorganger van de huwelijksakte genoemd. 1. De informatie doet mij ook sterk denken aan het trouwboekje, omdat ook de kinderen en overlijdensdatums worden genoemd.
De trouwbrieven die ik heb gezien zijn een voorgedrukt vel papier met als kop Trouw-brief. Met de hand zijn verschillende gegeven ingevuld, zoals de datum, de naam van de gemeente en gegevens van de bruid, bruidegom en hun ouders. Ook is er onderaan het vel een plek om kinderen te vermelden.
Al deze informatie maakt het een waardevol document. Zeker voor stamboomonderzoek omdat je zo 3 generaties in beeld kan brengen.
De trouwbrieven uit het archief van Dini
In het archief van Dini vond ik twee trouwbrieven. Een van Albert de Lange en Grietje van der Hulst en een van Derk Kuijer en Johanna van Berkum. Derk Kuijer en Johanna van Berkum zagen we al eerder in het archief van Dini, namelijk in de brief van gemeente Avereest. In deze trouwbrieven vinden we echter veel meer informatie.
Albert de Lange en Grietje van der Hulst
Op den 18 juli 1885 zijn voor den Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Avereest Provincie Overijsfel in naam der Wet door het Huwelijk verenigd Albert de Lange […] en Grietje van der Hulst.
Zo begint de trouwbrief van Albert de Lange en Grietje van der Hulst.
Uit de trouwbrief kunnen we verder aflezen dat Albert de Lange arbeider van beroep is. Ook is hij de zoon van Harm de Lange en Harmanna Schonewille, welke beide zijn overleden. Albert is geboren op 5 februari 1856 in Avereest en overlijden op 16 juli 1905 in Avereest.
Grietje van der Hulst is de dochter van Harm van der Hulst en Willempje Scheiuit, beide overleden. Grietje is geboren op 1 augustus 1860 in Avereest en overleden op 22 april 1938.
Ze hebben 7 kinderen gekregen: Harmanna in 1886 (overleden), Alberdina in 1888, Harm in 1890, Aaltje in 1893, Herman in 1895, Willempje in 1898 en Willligje in 1900.
Door de vermeld van de kinderen weten we dat Albert de Lange en Grietje van der Hulst de ouders zijn van Alberdina de Lange (1888-1874), wie met Meeuwis Kuijer getrouwd was. Zij wordt in de brief van de gemeente Avereest genoemd.
Derk Kuijer en Johanna van Berkum
Derk Kuijer en Johanna van Berkum zijn het bruidspaar op de tweede trouwbrief. Uit hun trouwbrief kunnen we aflezen dat Derk Kuijer arbeider van beroep was. Hij is geboren in Avereest op 2 juli 1859 en was een zoon van Meeuwis Kuijer en Klaasje Scheffers.
Hij trouwt met Johanna van Berkum op 28 november 1885 in Avereest. Johanna van Berkum is geboren op 10 januari 1866 in Avereest. Ze is de dochter van Gerrit Jan van Berkum en Everdina Johanna Klunder.
Ook hun trouwbrief vermeld kinderen, namelijk drie stuks: Meeuwes (1886), Johanna Everdina (1889) en Klaasje (1896).
Derk Kuijer en Johanna van Berkum troffen we samen met zoon Meeuwes al aan in de brief van gemeente Avereest. Ook Meeuwis Kuijer en Klaasje Scheffers kennen we, zowel uit de brief van de gemeente Avereest als de brief van het Rijksarchief Drenthe.
Conclusie
De trouwbrieven bieden een waardevolle weergave van de stambomen van Meeuwis Kuijer en Alberdina de Lange. Ze brengen niet alleen hun voorouders in kaart, maar geven ook inzicht in hun broers en zussen, waardoor de familiegeschiedenis completer wordt. Voor verdere nauwkeurigheid is het raadzaam om deze informatie te verifiëren met de aktes uit de burgerlijke stand. Op de persoonskaarten, die je kunt vinden via de naamlink, heb ik de bronnen vermeld die ik heb gebruikt om onze stamboom te onderbouwen.
Bronnen
- https://ivdnt.org/woordenboeken/zoeken-in-woordenboeken/?w=trouwbrief, geraadpleegd 14-11-2024[↩]
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie