Mijn kwartierstaat

Een kwartierstaat. Het klonk voor mij altijd als iets van de overheid, zoals een strafblad of ander document zeer gewichtig document. Maar gelukkig is het totaal iets anders: een vorm van stamboomonderzoek.

Al mijn voorouders

Een kwartierstaat is een overzicht van al mijn voorouders. Zowel alle mannen als alle vrouwen. Hierdoor verdubbeld het aantal personen voor iedere generatie. Als ik alle bekende voorvaders van de lijn Klok in mijn kwartierstaat zou zetten zou Harmen Alles Klok het nummer 512 krijgen…. voorlopig houd ik mij maar beperkt tot de meer recentere generaties.

Opzet en nummers

kwartierstaat Rianne Klok

Een kwartierstaat begint altijd bij de zogenaamde proband of kwartierdrager. Voor mijn kwartierstaat ben ik dus de proband. De proband krijgt altijd het nummer 1.

De ouders van de proband zijn de nummer 2 en 3. De man heeft altijd het even getal en de vrouw het oneven getal. Hierdoor kan je ook makkelijk uitrekenen wat de nummers van de anderen in de kwartierstaat zijn. Iedere man is het getal van het kind x2 en iedere vrouw het getal van het kind x2+1.

Bijvoorbeeld:

Bastiaan Mijdam is de vader van mijn opa van moeders kant. Hij krijgt nummer 12. Mijn moeder is namelijk nummer 3, haar vader nummer 6 (3×2) en zijn vader 12 (6×2).

Hoeveel personen?

Ik schreef al dat een kwartierstaat enorm groot kan worden en als ik alle personen terug kan vinden ik over de 512 personen kom. Gelukkig ben ik nog lang niet zo ver. Op dit moment telt mijn kwartierstaat 34 personen. Dit zijn 34 bekende voorouders. Van sommigen heb ik aanvullende gegevens, zoals andere kinderen, een tweede huwelijk en kinderen uit een tweede huwelijk. Ik heb deze personen niet meegeteld. Maar als je bedenkt dat gezinnen soms wel 9 kinderen hadden…. dan weet je hoeveel personen in mijn map zijn ingeschreven.

Wanneer is een kwartierstaat klaar?

Dit is een lastige vraag. Een kwartierstaat kan je zo groot of zo klein maken als je wilt.

  • Je kan ervoor kiezen om een beperkt aantal generaties te onderzoeken of door te gaan tot er niets meer te vinden is.
  • Je kan genoegen nemen met de eeste beste naam die je kan vinden als ouders van een persoon in je kwartierstaat of je kan het onderbouwen volgens de genealogische proof standard (GPS).
  • Je kan alleen de aktes en bronnen toevoegen die nodig zijn voor de GPS of je kan alles proberen te verzamelen voor wat je over je voorouder kan vinden.
  • Je kan een simpel lijstje bijhouden met de namen of je maakt een mooi geprint overzicht om doorheen te bladeren, schrijft er een blog over en verwerkt het in genealogische software.

Zoals je ziet zijn er veel opties om onderzoek naar kwartierstaat vorm te geven. Kan je raden welke keuzes ik heb gemaakt voor mijn onderzoek? Ik ging zeker niet voor de makkelijkste weg.

Hoe ziet jouw kwartierstaat eruit? Zou je er zelf onderzoek naar willen doen?

Laat het weten in de reacties, ik ben heel benieuwd wat jouw gedachten zijn over een kwartierstaat.

Dit bericht is eerder verschenen op 21-08-2021.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×