Toen ik net begon met genealogie klonk het begrip “kwartierstaat” voor mij als een officieel document, als iets van de overheid of juridische wereld. Maar het is juist een prachtig persoonlijk document om je voorouders in kaart te brengen. In dit blog vertel ik meer over dit prachtige document.
Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 21 augustus 2021 en op 22 februari 2025 bijgewerkt met nieuwe informatie.
Wat is een kwartierstaat?
Een kwartierstaat is een overzicht van al je voorouders, zowel mannen als vrouwen. Het aantal personen verdubbeld met iedere generatie: twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders, enzovoort! Dit kan al heel snel oplopen naar bijvoorbeeld 512 voorouders. Als ik alle bekende voorvaders van de lijn Klok in mijn kwartierstaat zou zetten zou Harmen Alles Klok het nummer 512 krijgen….
Opzet en nummers

Een kwartierstaat begint altijd bij één persoon: de zogenaamde proband of kwartierdrager. In mijn eigen kwartierstaat ben ik dit zelf. De proband krijgt altijd het nummer 1.
Daarna worden de ouders genummerd: de vader krijgt altijd een even nummer (2) en de moeder altijd een oneven nummer (3). Dit patroon gaat door in de generatie daarna. Iedere vader krijgt het nummer van het kind x2 en iedere moeder krijgt het nummer van het kind x2+1.
Een voorbeeld:
- Ik ben nummer 1.
- Mijn moeder is nummer 3.
- Haar vader (mijn opa) heeft nummer 6 (3×2), haar moeder heeft nummer 7 (3×2+1).
Op deze manier kan je altijd uitrekenen welk nummer een voorouder in jouw kwartierstaat heeft.
Hoe groot kan een kwartierstaat worden?
In theorie verdubbeld een kwartierstaat bij iedere generatie. Als je 10 generaties terug gaat heb je bijvoorbeeld 1024 voorouders in die generatie. Gelukkig is het in de praktijk anders en loop je tegen gaten aan. Dit kan door onbekende ouders, ontbrekende of verdwenen bronnen of juist zeer bekende voorouders (kwartierherhaling).
Mijn eigen kwartierstaat telt op dit moment ??? personen. Sinds ik dit bericht oorspronkelijk schreef zijn er veel nieuwe voorouders gevonden en heb ik veel meer informatie verzameld. Hierbij ontdekte ik niet alleen namen en data, maar ook informatie over beroepen, verhuizingen en verrassende berichten.
Wanneer is een kwartierstaat ‘af’?
Een kwartierstaat is nooit écht 100% af. Je kunt stoppen bij een betaald aantal generaties, of doorgaan tot je niets meer kunt vinden. Ook kan je ervoor kiezen of je alleen basisgegevens wilt verzamelen of juist uitgebreid bewijs wilt zoeken volgens bijvoorbeeld de Genealogisch Proof Standard (GPS).
Zelf heb ik gekozen voor een grondige aanpak: ik probeer zoveel mogelijk originele bronnen te vinden en elke lijn zo ver mogelijk uit te zoeken. Dit heeft al verrassende ontdekkingen opgeleverd, zoals een opleiding in oorlogstijd, de onderduik van mijn opa, maar ook een mogelijk grootgrondbezitter in Groningen.
Wil je zelf een kwartierstaat maken?
Ben je benieuwd naar je eigen voorouders? Een kwartierstaat is een mooie plaats om zelf te starten. Je kunt beginnen met wat je weet over je ouders en grootouders. Vervolgens kan je gaat zoeken in de archieven en genealogische databases. Misschien hebben we wel gemeenschappelijke voorouders!
Wil je tips of heb je vragen? Laat dan een reactie achter of neem een kijkje bij mijn eigen Kwartierstaat.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie