Namen en nummers

Terwijl ik achter de schermen nog steeds druk bezig ben met het organiseren van mijn materialen zodat het ook interessant is voor familie, vraag ik mijn niet alleen af: wat is interessant, maar ook: hoe maak ik dit duidelijk? Een voorbeeld daarvan is het dilemma namen en nummers… Want ken je dat in de speeltuin wanneer er een naam wordt geroepen en er vijf kinderen opkijken? Dat heb ik ook in mijn onderzoek.

Iedere persoon krijgt bij zijn geboorte een naam. Deze naam wordt later officieel vastgelegd bij de gemeente en de rest van het leven gebruikt. Appeltje eitje voor onderzoek zou je zeggen. Op alle stukken wordt dezelfde naam gebruikt, dus dan kan je mensen snel vinden. Misschien heeft na een huwelijk een vrouw een dubbele naam, maar daar kom je ook nog wel uit.

Helaas bestaat er nog zo iets als typ- en schrijffouten, vernoemingen, naamsveranderingen, roepnamen en gevallen van “geen idee waarom maar Klaasje heet nu Pietje”. Allemaal oorzaken waardoor het soms erg lastig is om bepaalde personen uit elkaar te houden.

Om verschillende personen met dezelfde naam te onderscheiden gebruik ik (helaas) nummers. Ik wil personen niet vernummeren, maar soms zorgt het voor veel duidelijkheid.

Kwartierstaat

Een kwartierstaat geeft een beeld van al je voorouders. Iedere generatie verdubbeld het aantal voorouders. Om deze uit elkaar te houden is het systeem Kukele bedacht.

Systeem Kekulé

Het doet mij aan hanengekraai denken, maar het systeem Kekulé is een manier van nummeren van een kwartierstaat. De proband (persoon vanwaar je start) krijgt het nummer 1. De vader krijgt nummer 2 en de moeder krijgt nummer 3. Voor iedere volgende generatie verdubbeld het nummer voor de vader. De moeder krijgt de verdubbeling + 1. Dus mijn vaders vader (Opa Roel) krijgt nummer 4 en mijn vaders moeder (oma Jo) krijgt nummer 5. Je kan hierdoor aan de nummers zien wie de ouders zijn en wie het kind.

Parenteel

Een parenteel zijn alle nakomelingen van een stel ouders. Voor mijn huidige onderzoek zijn dat alle nakomelingen van Harm Klok en Geertien Mulder. Voor een parenteel heb ik nog geen eenduidig nummering-systeem gevonden wat veel wordt toegepast op parentelen. Terwijl juist in dit onderzoek de meeste dubbele of vergelijkbare namen voorkomen. Dit dankzij de traditie van vernoemen, want zowel een vloek is als een zegen. Want zo begint mijn parenteel met een Harm Klok, maar heeft hij een zoon genaamd Harm Klok en ook klein- en achterkleinkinderen genaamd Harm.

Mijn gekozen nummers

Omdat ik geen algemeen systeem heb kunnen vinden heb ik gekozen voor een systeem wat ik een aantal keer voorbij heb zien komen. Hierbij krijgt iedere nakomeling van een gezin een cijfers. Dus Harm Klok (die van Geertien) krijgt het cijfers 1. Zijn kinderen krijgen de cijfers van hun vader met daarna hun eigen cijfer in het gezin. Roelof Klok wordt dus 1.2 (want hij heeft een oudere zus Jantje Roelina 1.1) en zijn zoon Harm Klok wordt 1.2.1.

Dit systeem heeft echter enkele nadelen. Bijvoorbeeld de aangetrouwde partners zijn geen onderdeel van deze nummering. Daarom heb ik ervoor gekozen om hen de cijfers van hun partner te geven met daarna een letter. Dus de eerste partner krijgt de letter a. Wanneer er een andere partner volgt, krijgt deze de letter b.

Een ander nadeel is dat wanneer er een onbekende nakomeling wordt ontdekt, de nummering in zijn geheel veranderd moet worden. Zeker wanneer deze persoon een van de oudere nakomelingen is.

Wat denk jij van dit systeem? Zou het helpen om mensen te verwijzen naar de juiste persoon?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, updates en leuke weetjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×